Hienoja geenitutkimusuutisia – Minnesotan Yliopiston geenitekniikan laboratorio on kehittänyt JCM (Juvenile Cardiomyopathy eli nuoruusiän sydänlihassairaus) geenitestin.

Kuten oli jo epäiltykin, geenimutaatio on yksinkertainen resessiivisesti perinnöllinen. Tämä tarkoittaa että koira voi olla terve (ei kopiota mutaatiosta), kantaja (yksi kopio mutaatiosta) tai sairas (kaksi kopiota mutaatiosta). Sairas koira menehtyy yleensä alle yksivuotiaana äkillisesti. Kantaja taas on itse terve, mutta voi tuottaa yhdessä toisen kantajan kanssa sairaan yksilön.

Kanadan Manchester Terrier Clubin linkistä löytyy tiedote sekä linkki tutkimukseen ja sähköpostiosoite Minnesotan Yilopistoon Michelle Barlakille lisätietoja haluavalle

http://www.canadamt.com/uploads/1/2/8/7/12877891/jdcm.pdf

Hallitus on kokouksessaan 18.7.2016 päättänyt, että yhdistyksen pentuvälitykseen otetaan vain sellaisia pentueita, joissa molempien vanhempien JCM status on tiedossa, eikä kahta kantajaa ole yhdistetty. Tämä on voimassa 1.10.2016 jälkeen tapahtuneissa astutuksissa.

Geenitesti tehdään poskisolunäytteestä. Kun sen ottaa eläinlääkäri tai Kennelliiton hyväksymä näytteenottaja (ks. Kennelliiton yhteystiedot), tulos on virallinen. Näytteen voi ottaa itsekin ja lähettää tutkittavaksi, mutta silloin se on epävirallinen, eikä hyväksyttävä pentulistalle pääsemiseen.

Testin hinta on 65 dollaria tai 100 dollaria jos samalla tekee Xanthinuria (perinnöllinen alttius saada munuais- ja virtsakiviä). Ohjeet ja hinnat löytyvät

http://www.vetmed.umn.edu/departments/veterinary-and-biomedical-sciences/research/canine-genetics-lab/genetic-testing/juvenile-cardiomyopathy

SEKT ry järjestää näytteenottotilaisuuden PikkuMusta Show:n yhteydessä 4.9. jäsentensä koirille. Näytteet lähetetään yhteislähetyksenä Minnesotaan ja vastaukset tulevat yhdistykselle, joka lähettää ne edelleen koirien omistajille/kasvattajille. Tässä tilaisuudessa otettu tutkimus maksaa jäsenille 60 €/ JCM tai 80 € JCM ja Xanthinuria. Yhteishinta on n. 10 € edullisempi kuin laboratorion hinta, sekä lisäksi säästyy näytteenotto- ja lähetyskulut. Toinen yhteistilaisuus on suunnitteilla lokakuussa. Lisäksi Sari Laitinen osallistuu terveystalkoisiin ottamalla näytteitä veloituksetta näyttelyissä, yhteys etukäteen sari[at]bonwild[dot]com.

Jalostusyhdistelmissä kehotamme kasvattajia JCM-testaamaan jatkossa jalostuskoiransa ennen astutusta, jotta voisi välttää kahden kantajan yhdistämistä. Kuitenkin on tärkeää, että ei ryhdytä liiallisesti karsimaan kaikkia kantajia, vaan että ne yhdistetään järkevästi ja vain terveiden kanssa. Yhdistys julkaisee testitulokset kotisivuillaan. PikkuMustan kolmosnumeroon kerätään lisätietoa maailmalta.