Terveys
Suomen Englanninkääpiöterrierit ry:n suositus on, että jalostukseen käytettävillä koirilla on alle kaksi vuotta vanha silmätutkimus ja yli yksivuotiaana tehty polvitutkimus, sydänkuuntelutulosta suositellaan. Näitä noudatetaan lähes poikkeuksetta ja koiria tutkitaan, vaikka niitä ei jalostukseen käytettäisikään.
Rodussa seurataan silmäsairauksia, etenkin HC:n (perinnöllinen harmaakaihi) kehittymistä ja rotu on mukana Hannes Lohen koirien geenitutkimuksessa. Nuorten koirien vitsauksena on usein sikaripunkki (demodikoosi), jota yleensä ei tarvitse hoitaa, vaan se paranee itsestään. Kennelliiton Jalostustietokannasta löytyy virallisten terveystutkimusten tulokset.
JDCM eli juveniili kardiomyopatia (nuoruusiän sydänlihassairaus)
Kanadan manchesterinterrieriyhdistyksen sivuilta löytyy taustatietoa sairaudesta http://www.canadamt.com/juvenile-cardiomyopathy.html.
Minnesotan yliopistossa löydettiin JDCM:n aiheuttava geeni ja siihen valmistui geenitutkimus kesällä 2016. Ensimmäiset tulokset on jo saatu ja näytteitä kerätään yhteislähetyksiin. Ajankohtaista- osiosta löydät 19.7.2016 tiedotteesta ohjeet ja saatelomakkeen. Kaikissa jalostussuunnitelmissa on hyvä olla yhteydessä Jalostustoimikuntaan, joka kerää yhteen paikkaan saatavilla olevaa tietoa ja tutkimusten tuloksia. Tällä hetkellä on tiedossa kolme JCM-tapausta Suomessa.
Testaustulokset- JDCM and xanthinuria test results
päivitetty - updated 4.1.2021
Xanthinuria
Perinnöllinen xanthinuria on autosomaalinen resessiivinen geneettinen sairaus, joka on seurausta liiallisesta xantiinin (metabolinen sivutuote) määrästä virtsassa. Tämä lisää xantiinivirtsakivien tai -munuaiskivien muodostumisen riskiä ja voi aiheuttaa merkittävän munuaissairauden. Perinnöllinen xanthinuria jaotellaan tyyppi I ja tyyppi II. Se on harvinainen sairaus, mutta sitä on raportoitu useilla roduilta. Tähän mennessä mutaatio on paikannettu monirotuisella, toy manchesterinterriereillä, cockerspanieleilla sekä cavalier kingcharlesinspanieleilla. Näillä roduilla voidaan geenitestillä tutkia onko yksilö terve, kantaja tai sairas xanthinurian suhteen. Testaamisesta on hyötyä jalostusvalintoja tehtäessä ja riskiryhmään kuuluvien löytämisessä, mutta myös jo sairastuneiden hoitoa mietittäessä.
Xanthinuria johtaa virtsakivien muodostumiseen. Tämä aiheuttaa ärsytystä, joka voi ilmetä mm. jatkuvana virtsaamisen tarpeena, verivirtsaisuutena tai hengenvaarallisena virtsaamisen estymisenä. Mikroskooppiset kiteet voivat kasaantua myös munuaisiin ja aiheuttaa munuaissairauden. Sairaus voi puhjeta potilaille jo muutaman kuukauden iästä eteenpäin. Vaikka monilla sairastuneilla oireet ovat vakavia, niin osa pysyy oireettomina. Kivien muodostuminen on todennäköisempää uroksilla kuin nartuilla. Diagnosoinnin jälkeen kivet voidaan operoida kirurgisesti tai muulla menetelmällä, mutta niitä voi muodostua uudestaan ja tähän voidaan vaikuttaa oikeanlaisella hoidolla. Runsas nesteensaanti on tärkeää sekä alhaisen puriinipitoisuuden omaava ruokavalio. Eläinlääkärien ruokasarjoista löytyy valmiita vaihtoehtoja. Yleisesti matalan puriiniarvon omaavia proteiinilähteitä ovat munat, pähkinät ja maitotuotteet kun taas maksassa, munuaisissa ja merenelävissä arvo on korkea ja niitä tulisi välttää.
https://www.vetmed.umn.edu/departments/veterinary-and-biomedical-science...
Viralliset tutkimustulokset
Virallisten lonkka- ja polvikuvausten sekä sydänkuuntelujen ja silmätutkimusten tulokset löytyvät Suomen Kennelliiton Jalostustietokannasta.