top of page

Rotumääritelmä

YLEISVAIKUTELMA: Tasapainoinen, tyylikäs ja tiivis. Sirorakenteinen ja kuiva. 

OMINAISPIIRTEET: Kääpiökoira, jolla on terrierin luonne ja olemus. 

LUONNE: Valpas luonne ilmentää rodun historiallista käyttöä rottakoirana. Ei koskaan liian hermostunut. 

PÄÄ: Pitkä ja kapea, kiilanmuotoinen. Kallo litteä. Posket kuivat, täyteläinen silmien alta. Ylä- ja alaleuka tiiviisti vastakkain, tiiviit huulet. Niukka otsapenger. Kuono-osa kapenee kevyesti muodostaen kiilamaisen yleisvaikutelman niin sivulta kuin edestäkin. Vaikka kuono antaa vaikutelman yläpurennasta, liiallinen kuonon suippous on virhe. Kirsu musta. 

SILMÄT: Tummat tai mustat, iiris ei saa erottua vaaleana. Pienet, mantelinmuotoiset, vinoasentoiset, säihkyvät. 

KORVAT: Kynttilänliekin muotoiset, kärjistään terävähköt, korkealle kallon takaosaan kiinnittyneet, verraten lähellä toisiaan. Eteenpäin taivutettuna korva ei saa ulottua silmään saakka. Yhdeksän kuukauden ikäisestä korvien tulee olla pystyssä. Korvan koko sisäpinnan tulee näkyä edestä katsottuna. Korvalehti on ohut. 

PURENTA: Leuat vahvat, säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat tasaiset ja vahvat. 

KAULA: Pitkä, siro, loivasti kaartuva. Niskalinja liittyy sulavasti ja tyylikkäästi lapoihin. Ei löysää kaulanahkaa. 

ETURAAJAT: Lavat viistot. Eturaajat suorat, suoraan lapojen alapuolella, kyynärpäät tiiviisti rintakehää myöten. Siro luusto erityisen toivottava. 

RUNKO: Tiivis, sopusuhtainen päähän ja raajoihin nähden. Selkä kaareutuu kevyesti lapojen ja lanteen välillä ja laskeutuu hännän tyveä kohti. Rintakehä kapea ja syvä, kylkiluut kaarevat. Kupeet sisäänvetäytyneet. Pakarat pyöreähköt. 

TAKARAAJAT: Lanteen kaari jatkuu hyvin kulmautuneisiin polviin muodostaen oikean tasapainon. Kintereet matalat. Eivät ulko- eivätkä sisäkierteiset. Ei saa syntyä vaikutelmaa, että raajat ovat asennoltaan liikaa rungon alla. 

KÄPÄLÄT: Sirot, tiiviit, varpaat selvästi erottuvat ja kaarevat. Kynnet syvänmustat. Etukäpälien kaksi keskimmäistä varvasta muita pitemmät. Takaraajoissa kissankäpälät. Jäniksenkäpälät eivät ole toivotut. 

HÄNTÄ: Tyvestä paksu, kärkeä kohden kapeneva. Matala hännänkiinnitys. Ei ulotu kintereen alapuolelle. Liikaa selälle kääntyvä häntä on virhe. 

LIIKKEET: Vaivattomat, ilmentävät tervettä rakennetta. Ihanteellinen eturaajojen liikunta muistuttaa lisättyä ravia. Korkeat (ns. hackney) tai laahaavat askeleet ovat virheitä. Takaliikkeet sulavat ja täsmälliset, hyvä työntö. 

KARVAPEITE: Tiheä, pinnanmyötäinen ja kiiltävä. Karvapeitteen tulee kauttaaltaan olla peittävää ja lyhyttä. 

VÄRI: Musta punaruskein merkein (black and tan). Musta sysimustaa; tan-väri syvää, kirkasta punaruskeaa, joka muistuttaa tuoreen kastanjan väriä. Värit eivät saa sekoittua toisiinsa vaan niiden tulee erottua selvästi ja terävärajaisesti. Tan väriä eturaajoissa ranteisiin asti, raajan takaosassa lähes kyynärpäähän. Joka varpaassa ohut musta viiva ja keskellä rannetta sekä leuan alla selvä musta merkki (ns. peukalon jälki). Takaraajat tan-väriset edestä ja sisäpuolelta, musta raita katkaisee tan-värityksen säären keskeltä. Syvä tan-väri takaraajojen ulkosivuilla, väririkko ja housut ovat virheitä. Syvä tan-väri kuonossa. Kirsu musta. Musta väri kuononselällä alkaa kirsusta ja kaartuu silmien kohdalla alas kurkkuun. Tan-merkki kummankin silmän yläpuolella ja pieni tan-merkki kummassakin poskessa. Alaleuka ja kurkku tan-väriset, huulet mustat. Karva korvien sisäpuolella tan-väristä (korvien takana virhe). Rintakehän kummallakin puolella hieman tan-väriä. Vatsa ja hännänalus tan-väriset. Valkeat karvat läiskänä missä tahansa ovat vakava virhe. 

KOKO: Ihannepaino 2,7-3,6 kg, ihannesäkäkorkeus 25-30 cm. 

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen sekä vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä. 

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

 

bottom of page