top of page

Rotuinfo

Sopiiko rotu sinulle?

Nykyisin ETT:t ovat lähinnä seurakoirina, mutta niiden alkuperäiset vaistot ovat tallella. Pienjyrsijät eivät ole turvassa osuessaan ETT:n tielle. Pupun tai peuran perään enkku saattaa sännätä, mutta omistaja on sille tärkeämpi ja karkulainen palaa pian takaisin. Luonteeltaan ETT onkin ensisijaisesti terrieri; reipas, peloton ja aina valmis seuraamaan omistajaansa uusiin seikkailuihin. ETT:t ovat erittäin valppaita ja energisiä. Jotkut yksilöt ovat melko viileitä vieraita kohtaan, ne omistavat kaiken huomionsa omistajalleen, eivätkä välitä tuntemattomista. Rotu on uskollinen, erittäin lojaali ja kiintyy syvästi perheeseensä.

 

Enkku on erittäin helppohoitoinen ja siisti. Karvapeite on lyhyt ja sileä, eikä juurikaan vaadi hoitoa. Näyttelytrimmaukseen riittää kynsien leikkaus ja ennen kehään menoa pölyjen pyyhkäisy säämiskällä. 

Englanninkääpiöterrierillä ei ole lainkaan pohjavillaa, joten se palelee herkästi. Lämmittävä suojapuku on välttämätön kylmällä ja sadesäällä. Rotu rakastaa aurinkoa ja lämpöä ja nukkuukin mieluiten omistajansa kyljessä peiton alla. 

Nopea ja ketterä rotu soveltuu esim. agilityn harrastukseen tai koiratanssiin. ETT on viisas ja nopeaälyinen koira, joka oppii helposti uusia temppuja, koska haluaa miellyttää omistajaansa ja on perso palkintoherkuille. 

Katso YouTubesta video tästä linkistä, kuinka Prinssi tanssii emäntänsä kanssa.

Jokainen koira tarvitsee laumanjohtajan, niin myös englannikääpiöterrieri. Valpas koira huomaa kaiken ympäristössään ja se saattaa olla haukkuherkkä. Turhan haukkumisen kitkeminen pois on omistajan vastuulla. Nuoren koiran opettamisessa yhteiskuntakelposeksi koiraksi on aina oltava jämäkkä ja johdonmukainen ja toisaalta tarjottava pennulle elämänkokemuksia ja totuttaa sitä erilaisiin paikkoihin. Liika suojelu on vain haitaksi. Koirien on helppo lukea lyhytkarvaisen englanninkääpiöterrierin elekieltä ja ilmeitä, ellei omistaja erehdy nostamaan koiraansa syliin. ETT ei ole olemukseltaan uhkaava ja yleensä kohdattavat koirat suhtautuvat siihen ystävällisen uteliaasti - jos ihminen vain antaa siihen mahdollisuuden. 

Myös pienen koiran täytyy saada olla koira.

Suomen Kennelliiton Hankikoira.fi -linkin testissä voit etsiä koirarotuja erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarkoituksiin.

Kätevän kokonsa vuoksi enkkuja on yleensä perheessä useampia. Juoksu- ja taisteluleikit ovat välillä hurjan näköisiä. Enkkuleikki on äänekästä ärinää ja purinaa, vierailla koirilla - ja joskus ihmisilläkin - menee hetki ihmetellessä, onko tuo todella leikkiä! ETT ei ole sen särkyvämpi kuin muutkaan koirat, mutta kaikille koirille on terveellisintä leikkiä saman kokoisten ja -vahvuisten koirien kanssa.

Englanninkääpiöterrieri elää n. 14-16 vuotiaaksi.

Enkkukoira_isompitausta_edited.png
bottom of page